Recension: Dune: Part Two

Äntligen har den andra Dune-filmen från Denis Villeneuve premiär — vi har sett Dune: Part Two!

En av årets mest efterlängtade filmer — Dune: Part Two, uppföljaren till Dune, som båda baseras på boken av Frank Herbert — går nu upp på biodukarna runt om i Sverige.

Handling

Den första filmen handlade om den första halvan av boken Dune av Frank Herbert, och Dune: Part Two tar vid precis där den förra slutade, då Paul och Lady Jessica gick ute i öknen med fremennerna och bar på en av deras avlidna kämpar. Borta är huset Atreides och allt som Paul hittills känt till. Han har dock sett syner om fremennerna och framför allt Chani (Zendaya), så han vet att han är på rätt väg.

Dune Part Two Timothee Chalamet Josh Brolin

Josh Brolin och Timothee Chalamet återvänder båda i sina roller från den tidigare filmen.

Tillsammans med fremennerna arbetar de frenetiskt på att förstöra för huset Harkonnen med Vladimir Harkonnen (Stellan Skarsgård) i spetsen, som skördar kryddan (spice) på planeten Arrakis. När Harkonnen till slut får nog börjar de leta upp och utrota fremennerna — hur ska de vinna över en så pass stark fiende?

Skådespelare

Listan över skådespelarna som är med i den här filmen är minst sagt i längsta laget — eller vad sägs om Timothée Chalamet som Paul Atreides, Zendaya som Chani, Christopher Walken som den onde kejsaren, Rebecca Ferguson som Lady Jessica, Josh Brolin som Gurney, Florence Pugh som prinsessan Irulan, Stellan Skarsgård som Vladimir Harkonnen, Austin Butler som Feyd-Rautha, Léa Seydoux som Margot Fenring, Javier Bardem som Stilgar och Dave Bautista som Rabban? Och då nämner vi inte ens alla...

Dune Part Two Rebecca Ferguson

Svenska Rebecca Ferguson återvänder i rollen som Lady Jessica, mamma till Paul Atreides.

Som vanligt i filmer från Denis Villeneuve är skådespeleriet och deras roller helt perfekta. Det märks dessutom att skådespelarna ger allt i den här uppföljaren, som om de inser att de har chansen att göra en riktigt bra film tillsammans. Personligen tycker jag att framför allt Timothée Chalamet i huvudrollen som Paul når en helt ny nivå; han tar sig an rollen som frälsaren och gör det med bravur.

Musik och ljud

Utöver fantastiskt vackert och episkt foto bjuder filmen framför allt på en helt enorm upplevelse vad gäller dess ljuddesign och musik, där basen fullkomligt slår i bröstkorgen.

Dune Part Two

De gigantiska sandormarna används på maffiga sätt.

Kompositören Hans Zimmer har tagit soundtracket till förra filmen och skruvat upp melodierna till 11, för där det kanske saknades lite mer melodiska partier sist finns det nu riktigt känslofyllda och vackra melodier som varvas med pompös krigsmusik. Filmmusiken i sig får full pott, utan tvekan.

Omdöme

Låt mig ta det viktigaste först: Dune: Part Two är en väldigt imponerande film. Den är maffig, spännande, intensiv och otroligt välgjord med den absoluta skådespelareliten i Hollywood just nu. Som uppföljare lyckas den med konststycket att vara bättre än sin föregångare, vilket säger en hel del — för det händer inte speciellt ofta. Om jag bara skulle bedöma den i hur bra den är just som en uppföljare, så är det full pott; den tar allt till nästa nivå och utvecklar världen och dess karaktärer på ett imponerande sätt.

Dune Part Two Timothee Chalamet

Timothee Chalamet briljerar i den nya Dune-filmen.

Mitt problem med filmen består först och främst av att de använder slow motion till den milda grad att man nästan blir galen. Varannan scen har sekvenser i slow motion som — även om den absolut är häftig — sänker tempot i filmen rejält. Resultatet är en film som är för långsam för att vara ett så pass stort spektakel, som den samtidigt ändå är, om ni förstår?

Hade stilen som Denis Villeneuve gjorde sig känd för, där tempot är perfekt och du när som helst kan bli överraskad av plötsliga händelser som nästan chockar dig, då hade det här kunnat vara en fullpoängare.

Dune: Part Two har svensk biopremiär på onsdag 28 februari 2024.

Positivt

  •   En efterlängtad fortsättning
  •   Timothée Chalamet
  •   Musiken från Hans Zimmer

Negativt

  •   IMAX-ljudet var öronbedövande högt
  •   För mycket slow motion

Betyg

Dune: Part Two får betyget 9 av 10.

Sammanfattning

Dune: Part Two är en mäktig film som är riktigt, riktigt bra och utvecklar den saga som Villeneuve påbörjade med förra filmen på ett imponerande sätt.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln