Recension: Unfriended: Dark Web

Vad skulle du göra om du kom över en laptop fylld med bevismaterial?

De senaste åren har det dykt upp ett par filmer som helt utspelar sig via användarens datorskärm eller smartphone — ett koncept som låter konstigt, men som förvånande nog fungerar bättre än man först kan tro. Filmbladet har sett en av de senaste; Unfriended: Dark Web.

Handling

Matias (Woodell) tar hem en bärbar dator som en kund verkar ha glömt på internetcaféet där han arbetar. När han sedan kommer hem och kopplar upp sig är det något som inte stämmer — hårddisken är full, men det finns inget på den. Under ett Skype-samtal med sina vänner får han hjälp att hitta filerna, och efter att ha sett innehållet försöker de göra motstånd mot de som äger datorn.

Vad de inte vet är att de som blivit av med datorn är villiga att göra precis vad som helst för att få tillbaka den — oavsett hur många det drabbar.

Manus och regi

Unfriended: Dark Web är skriven och regisserad av Stephen Susco, som bland annat skrivit Hollywood-versionerna av The Grudge och The Grudge 2. Den här filmen är dock inte på något sätt en övernaturlig skräckfilm, utan grundar sig helt i teknik och vissa människors bisarra strävan efter våld och att skada andra — vilket är betydligt mer skrämmande, enligt mig.

Utförandet i sig är ganska trovärdigt även om just fenomenet dark web kan kännas lite uttjatat i filmvärlden. Jag blev faktiskt imponerad av hur bra historien utvecklas ju längre filmen går, där varje försök att lösa problemen bara väver in karaktärerna i ett djupare och djupare spindelnät av panik, ångest och död.

Skådespelare

Att vara skådespelare i en sådan här film kan inte vara det lättaste; föreställ dig att sitta och stirra ner i en webbkamera i en timme, och att bara få förmedla känslor den vägen.

Faktum är att huvudrollsinnehavaren Colin Woodell (The Purge) tillsammans med sina kollegor — främst Betty Gabriel, Stephanie Nogueras och Rebecca Rittenhouse — gör ett betydligt bättre jobb än man ens tror är möjligt med de här förutsättningarna.

Omdöme

Unfriended: Dark Web var, som ni märker, bättre än jag först trodde. Konceptet att endast visa skärmar — som även Searching lyckades väldigt bra med — är riktigt lyckat. Som grädde på moset är filmen dessutom betydligt mörkare än vad jag först trodde, vilket ger den mer tyngd och gör att det känns mer trovärdigt.

När allt kommer omkring är detta en väl utförd berättelse, som är skrämmande på samma nivå som Hostel, vilket är ovanligt nu för tiden.

Betyg

Unfriended: Dark Web får betyget 6 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln