Topplista: Bästa filmerna av Christopher Nolan

Vi går igenom de bästa filmerna från den brittiska regissören Christopher Nolan.

Christopher Nolan är en av vår tids största filmregissörer, men vilka är egentligen hans bästa filmer? Här listar vi de tio bästa filmerna från en filmskapare som gång på gång tänjer på gränserna.

10. Insomnia

Efter framgångarna med Memento bestämde sig Nolan för att göra Insomnia, som är en nyinspelning av den norska filmen med samma namn från 1997. Huvudrollerna spelas av Al Pacino och Robin Williams.

Trots att Insomnia är en solid thriller har den svårt att komma högre upp i den här listan — det finns helt enkelt för många bra filmer att rangordna.

9. The Dark Knight Rises

Den avslutade filmen i Nolans Batman-trilogi är The Dark Knight Rises, där Batman (Christian Bale) återvänder till rollen som Gothams hjälpte för att kunna sätta stopp för skurken Bane (Tom Hardy), som håller på att ta över staden.

Filmen är absolut sevärd för den som gillar Nolan, men känns också framstressad med en del logiska missar och en — i slutändan — underväldigande skurk. Det är dock fortfarande en relativt bra avslutning på Batman-sagan, även om den inte var lika bra som 2008 års The Dark Knight.

8. Batman Begins

Batman Begins är den första Batmanfilmen från Christopher Nolan, och här får vi se Christian Bale i rollen som Bruce Wayne, som sedemera blir hjälpten Batman under filmens gång.

När nyheten kom att just Nolan skulle "reboota" Batman-franchisen var det många som lyfte på ögonbrynen — skulle det verkligen lyckas? Med facit i hand kan vi säga att den råa och verklighetstrogna stil som Batman Begins gav Batman var precis det som behövdes; nu blev filmerna tagna på allvar.

7. Tenet

I Tenet öppnas förmågan att färdas bakåt i tiden, något som onda makter i framtiden nu försöker använda för sin egen vinning. Filmen är det närmaste Nolan har kommit en spionthriller, och nog är den spännande — men i slutändan kanske mest förvirrande.

Om det är något som definierar Nolan är det hans fascination för tid, och utöver Memento och Interstellar (läs mer om dem nedan) ställer han verkligen konceptet på sin spets med Tenet. Vissa säger att den är för krånglig, men om man gillar science fiction och tidresor finns det få filmer som den.

6. Dunkirk

Krigsfilmen Dunkirk utspelar sig under andra världskriget under Operation Dynamo, då brittiska soldater behövde evakueras från franska Dunkerque där de mötte hårt motstånd.

Dunkirk är en mycket intensiv krigsfilm som följer tre olika historier; soldaterna på stranden, piloterna i luften och — sist men inte minst — britterna som kommer för att försöka rädda soldaterna med sina privata båtar.

5. Memento

Filmen som verkligen satte Nolan på kartan är Memento, en hämndfilm som kretsar kring en man med minnesförlust. I jakten på sin frus mördare skriver han anteckningar både i hemmet och på sin kropp i form av tatueringar. Ska han lyckas lösa mysteriet?

Memento är inte som andra filmer, det kan jag säga direkt. Den utspelar sig nämligen baklänges; du ser en scen, och när den är slut ser du scenen som skulle komma innan. Det gör att den blir ganska förvirrande till en början, men den är otroligt välgjord och lyckas ändå berätta historien om Leonard och hans frus mord.

4. Inception

Science fiction-thrillern Inception blev en banbrytande succé som verkligen förtjänar en hög placering på listan. I filmen är det möjligt att ta sig in i människors drömmar, något som Leonardo DiCaprio ska utnyttja för sin egen vinning.

I slutändan är Inception en riktigt underhållande heist-film som kan ses många gånger om. Helt klart en av Nolans bästa filmer!

3. Interstellar

När nyheten kom att Nolan skulle göra ett rymdäventyr efter The Dark Knight Rises var det nog en del som blev skeptiska — däribland jag. Det visade sig dock vara en riktig fullträff; sällan hade rymden varit så gripande som i Interstellar.

FIlmen handlar om att jorden är döende och att mänskligheten behöver ta sig därifrån. I ett försök att hitta en annan beboelig planet har NASA skickat iväg astronauter till avlägsna galaxer genom ett maskhål — och nu måste Matthew McConaughey hitta vilken planet som egentligen skulle kunna vara beboelig för mänskligheten.

2. The Prestige

Nästa film på listan är The Prestige från 2006, en film som de "klämde in" mellan Batman Begins och The Dark Knight — och som är en av mina absoluta favoriter. I huvudrollen ser vi återigen Christian Bale, den här gången som en aspirerande trollkonstnär i 1800-talets London.

Han tävlar om framgången i London mot sin huvudkonkurrent, spelad av Hugh Jackman, och till slut leder deras maniska fejd till tragiska händelser för dem båda. En riktigt bra film som du kan se om flera gånger.

1. The Dark Knight

Så till den filmen jag tycker är den bästa i Nolans reportoar — The Dark Knight från 2008. Detta är den mellersta av Batmanfilmerna i The Dark Knight-trilogin och den som kretsar kring Batmans fiende Jokern, spelad av Heath Ledger.

Trots att det här är en film om en superhjälte har The Dark Knight en tyngd och en slags äkthet som gör att hela konceptet lyfts till något större. Det är en stark berättelse om uppoffring och vad det kan innebära att vara just en hjälte.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln