Recension: Avatar i IMAX 3D

Filmbladet har sett Avatar i IMAX 3D — och det borde du med.

Snart är det dags för uppföljaren Avatar: The Way of Water att ha premiär, och vad lämpar sig då kanske bättre än att originalet går upp på biodukarna igen?

Läs vår recension av uppföljaren Avatar: The Way of Water!

Många har missat den i 3D

Redan 2009 hade Avatar premiär, vilket innebär att i stort sett alla under 20 år har missat att se den i det formatet den borde ses i — nämligen i 3D på en biograf. Då förvandlas nämligen de blåa datorgenererade karaktärerna till varelser som ser ut att komma till liv, något som förstärker upplevelsen rejält.

Handling

Avatar utspelar sig 160 år in i framtiden och handlar om att människor har hittat en otroligt dyrbar mineral på en måne som heter Pandora. För att lyckas övertala infödingarna — så kallade Na'vi — om att människorna ska få skörda mineralen har man utvecklat liknande kroppar som går att styra med hjärnan, och på så sätt lära känna dem. Dessa kroppar kallas för avatarer, och vår huvudrollskaraktär spelar en delvis förlamad föredetta soldat som styr en av kropparna.

Den före detta soldaten Jake Sully (Sam Worthington) anländer till Pandora för att lära sig styra sin avatar.

Ganska snart beger sig huvudkaraktären Jake Sully (Worthington) ut i djungeln och kommer i kontakt med Omaticaya-klanen, närmare bestämt hövdingens dotter Neytiri (Saldaña). Allt eftersom tiden går visar det sig dock att det kanske inte kommer bli så enkelt som man kunnat tro att övertyga Na'vi om att de ska lämna sitt heliga hem för människornas girighet.

Bild

Avatar var absolut banbrytande när den kom ut första gången 2009, och jag måste säga att effekterna, animeringen och vyerna fungerar precis lika bra nu som för 13 år sedan. Utöver det är det fortfarande en av väldigt få filmer som faktiskt lyckas få 3D-effekterna att kännas verklighetstrogna och övertygande.

Infödingen Neytiri spelas av Zoë Saldana. Avatar ser fortfarande bättre ut än många moderna filmer, trots att den kom ut 2009.

En vanlig trend med 3D-filmer är att objekt sticker ut ur bildrutan, men i den här filmen används det oftast för att istället skapa ett djup inåt i bilden, något som verkligen fungerar. Stundtals ser det ut som att man själv befinner sig i djungeln med dem.

Musik och ljud

Den numera avlidne kompositören James Horner har skrivit musiken till filmen, och det är är ett riktigt bra soundtrack genom hela filmens speltid. Att han har avlidit innebär också tyvärr att han inte återkommer och skriver musiken till uppföljaren — då är det istället brittiska kompositören Simon Franglen som står bakom musiken.

Skådespelaren Stephen Lang passar utmärkt som ärkeskurken Quaritch.

Något annat som definitivt sticker ut i den här filmen är den riktigt bra ljuddesignen, där man omges av både djungel, raketer, eld, explosioner, andar, vattenfall och allt annat som kan tänkas ge ifrån sig ljud på Pandora — något som blir desto bättre tack vare IMAX-visningen.

Omdöme

Avatar är precis så bra som jag minns den sedan jag såg den på bio för 13 år sedan, men en sak har blivit ännu bättre — nu kan vi se den i 3D på IMAX-biografer, något som inte erbjöds när filmen visades sist. Jag kan bara säga att jag tyckte det var en otroligt bra visning, förutom en detalj som du kan läsa mer om nedan.

Äventyret på Pandora tar oss upp i höga berg, bland vattenfall och flygande klippor.

Min 11-åriga dotter var med mig och såg filmen, och det första hon sa när filmen var slut var: "kan vi se tvåan i IMAX också?!" — så nog var det en häftig upplevelse för både stora och små. Jag lovade att ta med henne på IMAX 3D igen i december, när det är dags för uppföljaren.

Ett klagomål: Ibland HFR

En sak som störde mig rejält under IMAX 3D-visningen av Avatar var att man nu har blandat HFR-scener — alltså där filmen har högre bildfrekvens (High Frame Rate/HFR) likt ett datorspel — med vanliga scener, vilket innebär att en scen hade HFR, sedan en vanlig, sedan en med HFR fram och tillbaka.

De flesta lägger kanske inte märke till HFR-scenerna, men jag som tyvärr gör det störde mig på det. Ärligt talat tycker jag det ser ut som skräp, och jag hoppas verkligen att Filmstaden kommer ge oss besökare möjlighet att välja IMAX 3D och IMAX 3D HFR när uppföljaren Avatar: The Way of Water har premiär.

Positivt

  •   Visar tidigare osedda scener från Avatar 2
  •   Samma storslagna äventyr som tidigare
  •   Otroligt fint i IMAX 3D-formatet

Negativt

  •   Den nya IMAX-versionen blandar vanliga sekvenser med HFR-sekvenser

Betyg

Avatar får betyget 8 av 10.

Sammanfattning

Avatar är precis så bra som jag minns den sedan jag såg den på bio för 13 år sedan, men en sak har blivit ännu bättre — nu kan vi se den i 3D på IMAX-biografer, något som inte erbjöds när filmen visades sist.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln