Recension: Barbarian

Bill Skarsgård får främmande besök i Barbarian.

Handling

Barbarian handlar om Tess (Campbell), en ung kvinna som söker anställning hos en dokumentärfilmare i Detroit. Eftersom hon inte bor i närheten hyr hon ett hus, som tyvärr verkar vara dubbelbokat av Keith (Skarsgård). De bestämmer sig för att göra det bästa av situationen, men redan första natten börjar det hända märkliga saker...

Tips: Om du hittar ett rep i källaren — dra inte i det. Vem vet vad som dyker upp...

Ju längre filmen går desto mer urspårat, intensivt och äckligt blir det, men humor-känslan finns kvar samtidigt som filmen skrämmer på riktigt. En fin balans som måste vara svår att uppnå.

Skådespelare

Georgina Campbell spelar huvudrollen som Tess, och runt henne ser vi Bill Skarsgård som hyresgästen Keith samt Justin Long som den ointresserade husägaren AJ. Jag var högst tveksam till just Long eftersom han brukar göra komedier och inte skräckfilmer, men han är riktigt bra som den arrogante skådespelaren han spelar. Tillsammans med Georgina Campbell och Bill Skarsgård är filmen riktigt välspelad.

Georgina Campbell och Justin Long i Barbarian.

Även Kate Bosworth dyker upp som en biroll, dock bara som en röst, så det får väl klassas som en liten cameo. Detroit som stad gör sig också bra som en "karaktär" i filmen, dess förfallna gator är verkligen en stämningshöjare.

Omdöme

Barbarian är en riktigt underhållande och samtidigt skrämmande film om vilka hemskheter som kan gömma sig där du minst anar det. Den är fylld med äckliga scener som verkligen håller hög klass.

Barbarian spelar effektivt på våra vanligaste rädslor — mörka utrymmen och vad som gömmer sig där i mörkret.

Det här är en skräckfilm du måste se om du gillar skräck det minsta — hela berättelsen håller hög klass och det är stundtals så vidrigt att du kommer vilja titta bort. Precis som det ska vara, alltså.

Betyg

Barbarian får betyget 7 av 10.

Sammanfattning

Ju längre filmen går, desto äckligare blir den — men den balanserar hela tiden perfekt mellan skräck, thriller och någon slags äcklig komedi. Våldet kommer från till synes ingenstans och försvinner sedan lika snabbt. Det gör den betydligt mer spännande.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln