Recension: Bones And All

Den italienska filmregissören Luca Guadagnino fortsätter träffa helt rätt — här är vår recension på Bones and All.

Handling

Maren (Russell) lever ensam med sin pappa i en fattig förort i USA. Han vägrar berätta för henne om varifrån hon kommer, och vem hennes mamma var — men det finns saker med henne som gör att hon inte är som andra. Hon vill äta människor, och hon kan inte hindra sig.

Timothée Chalamet Bones and All

En blodig Timothée Chalamet i Bones and All.

En dag vaknar hon och hennes pappa är försvunnen — han har bara lämnat efter sig ett band där han försöker förklara varför han gjort som han gjort. Hon bestämmer sig då för att bege sig ut på egen hand och leta upp sin mamma, ett beslut som leder till att hon träffar flera människor som verkar vara precis som hon själv.

Skådespelare

Huvudrollen som Maren spelas av Taylor Russell, en ung talang som får allt större roller — helt rätt, tycker jag, då hon är riktigt duktig. Vid sin sida har hon Timothée Chalamet som Lee, och utöver honom finns även en makalöst bra Mark Rylance i birollen som en riktigt äcklig ensamvarg. Under deras resor träffra de på flera andra karaktärer, däribland omtyckta Michael Stuhlbarg.

Bones and All Michael Stuhlbarg

Michael Stuhlbarg är perfekt som kannibal i Bones and All.

Dynamiken mellan de två huvudrollerna passar perfekt, trots att det är ett ganska svårt ämne vi nuddar; filmer som handlar om kannibalism är inte så vanliga — kanske är det bäst så — och dessutom är det här en roadmovie med "coming of age"-tema, alltså om unga kannibaler som försöker hitta rätt i livet tillsammans.

Omdöme

Bones and All passar kanske inte någon, samtidigt som den skulle kunna passa många perfekt. Det är en roadmovie utan mål, en skräckfilm som inte skräms och en thriller som inte är spännande. Men den har en viktig berättelse, och en sensmoral om något djupare än det som visas eller sägs. Den vill att vi ifrågasätter våra förutsättningar och varifrån vi kommer när vi försöker hitta en plats för oss själva i världen, något som kan verka omöjligt när allt du ser är mörker.

Arseni Khachaturan Bones and All

Arseni Khachaturan har skapat vackra bilder i Bones and All.

Bones and All är på många sätt en fantastisk film — ännu en från den italienska regissören Luca Guadagnino (som gjorde Call Me by Your Name med Timothée Chalamet i huvudrollen). Den belarusiska fotografen Arseni Khachaturan gör dessutom Bones and All till en stundtals väldigt vacker upplevelse, något som jag verkligen uppskattar. Tillsammans med musiken från Atticus Ross och Trent Reznor kan det här vara en roadmovie du aldrig glömmer — eller kanske helst vill glömma.

Den här filmen kommer att dela publiken, det tvivlar jag inte på. Men jag ger den högt betyg.

Betyg

Bones and All får betyget 8 av 10.

Sammanfattning

Bones and All skildrar familjeband, trauman och beroenden på ett helt unikt sätt, men det är tydligt att vi inte ska ta den bokstavligen — istället är det upp till var och en att tolka och uppskatta symboliken som filmens kannibalism representerar.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln