Recension: "Ready or Not"

Recension: Ready or Not

Skräckkomedin Ready or Not menar på att du kanske ska kolla upp vem du egentligen gifter dig med innan bröllopet — annars kan det bli riktigt blodigt.

Filmskaparna Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett, som arbetar tillsammans för fjärde gången, är tillbaka med en familjefilm som inte riktigt är för hela familjen.

Handling

Le Domas-familjen är en rik familj med ett stort arv inom spelindustrin, och som därför har en tradition efter bröllopet att den nya familjemedlemmen måste dra ett kort ur en kortlek, för att sedan leka den lek som anges på kortet. Så långt är allting gott.

Vad ingen har berättat för den nya bruden Grace (Weaving) är att det finns ett kort i leken som inte är att leka med — där alla i familjen, inklusive brudgummen, måste döda henne innan gryningen.

Så snart kortet har dragits låses hela huset ner, och samtliga i familjen — även barnen — gör därefter allt de kan för att jaga rätt på bruden och döda henne, för att själva komma undan den förbannelse som vilar över släkten.

Medverkande

Huvudrollen som bruden Grace spelas av Samara Weaving, som tidigare varit med i exempelvis Three Billboards Outside Ebbing, Missouri och tonårsskräckisen The Babysitter. Weaving passar riktigt bra i rollen, och bär filmen i stort sett på egna axlar.

Le Domas-familjen i övrigt består av både kända och okända skådespelare, som exempelvis Adam Brody från Shazam! och The O.C., Mark O'Brien från Halt and Catch Fire, Henry Czerny från Revenge, Andie MacDowell (!) från Måndag hela veckan och Kristian Bruun från Orphan Black.

Alla dessa namn gör dock ingen glad om de inte kan göra något bra, och det är just det som är problemet; filmen är utanför Weavings scener en enda stor röra. Lite märkligt med tanke på att det faktiskt är ganska många bra skådespelare, men det säger väl en del om manuset, om inte annat.

Foto och ljus

Jag går oftast in på fotot i filmer när jag tycker om det, men i det här fallet måste jag gå in på det av motsatt anledning; det här är inte en film som ser bra ut på något sätt. Alla scener som utspelas inomhus ser helt missfärgade ut, och kameran är skakig genom nästan hela filmen.

Det känns billigt och oplanerat ut när filmen med några mindre förbättringar skulle kunna ha sett så mycket bättre ut. Vad filmfotografen Brett Jutkiewicz, som tidigare gjort bland annat Them That Follow, håller på med i den här filmen övergår mitt förstånd.

Musik

Något som däremot är bättre än man förväntar sig är musiken, som är skriven av Brian Tyler; rakt igenom är den stämningsfull och ser till att filmens tempo hålls uppe, även om det kanske inte möts av varken skådespelarnas eller kameramännens insatser.

Stundtals blev jag lite förvånad över just att musiken var så pass stämningsfull, men så inser man att Tyler skrivit musiken till exempelvis Thor: The Dark World, Now You See Me och Crazy Rich Asians — ingen nybörjare alltså. Vi får vara glada att han ville vara med på det här projektet.

Omdöme

Ready or Not glömmer stundtals bort vad den är för typ av film, nämligen en skräckkomedi — och de stunderna är filmen tyvärr ganska tråkig. När den väl minns vad den "egentligen" ska visa upp går det dock inte att förneka att filmen är riktigt underhållande; framför allt filmens slut är hur bra som helst.

När allt kommer omkring känns det tyvärr som att filmskaparna hade en rolig idé med några intressanta detaljer, men som inte riktigt räcker till allt material som krävs för att fylla upp en långfilm. Överlag är det en sevärd film även om betyget blir ganska lågt, just eftersom den är så pass underhållande — men bara ibland.

Om du är ute efter en liknande film är You're Next ett bättre alternativ enligt mig.

Betyg

Ready or Not får betyget 5 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln

    Aktuellt på bio

    Senaste trailers

    Senaste posters