Recension: Thor: Love and Thunder

Thor dundrar in på biograferna i sin fjärde film, och kanske börjar det bli lite för mycket nu?

Mycket har hänt sedan Thor kom ut 2011 som den blott fjärde filmen i Marvel Cinematic Universe. Vad som började med filmer som var mer åt det actionäventyrliga slaget med mindre inslag av humor tog en tydlig vändning när Taika Waititi regisserade den betydligt mer skruvade och komediinriktade tredje Thorfilmen, Thor: Ragnarök. Den hyllades ganska unisont som Thors bästa solofilm, något Waititi tog fasta på när han tog sats för att göra Thor: Love and Thunder.

Handling

Trött på att slåss och kriga tar Thor ledigt från allt och alla och ger sig istället ut på en spirituell resa för att finna inre ro. Hans ledighet avbryts dock väldigt snart när han nås av meddelanden om en galaktisk mördare vid namn Gorr, som verkar rikta in sig på att ta livet av gudar. För att inte gå samma öde till mötes som andra gudar redan gjort tar Thor hjälp av Valkyrie och Korg samt ex-flickvännen Jane Foster för att sätta stopp för Gorr.

Skådespelare

I vanlig ordning ser vi Chris Hemsworth i rollen som Thor och Natalie Portman återvänder efter nio år till MCU för att åter igen spela Jane Foster. Vi återser även Tessa Thompson som Valkyrie och Taika gör återigen rösten till Korg.

Vi ser även mängder med andra bekanta ansikten när nästan hela Guardians of the Galaxy-gänget är med en kort sväng i början, Stellan Skarsgård och Kat Dennings är med som Selvig och Darcy och Jaimie Alexander återvänder som Sif.

Mighty Thor och vanliga Thor.

Christian Bale som filmens gudadräpande skurk Gorr och Russell Crowe som guden Zeus är helt nya till MCU.

Filmen innehåller även ett gäng roliga cameos där vi får se bland andra Luke Hemsworth, Matt Damon, Sam Neill, Melissa McCarthy och Elsa Pataky.

Alla skådespelare gör egentligen helt stabila insatser. Ingen gör på något sätt bort sig, men ingen sticker heller ut på ett positivt sätt och lyfter filmen, eller ens sin egen karaktär. Hemsworth ÄR Thor och balanserar komedin på ett bra sätt, Bale imponerar som en sörjande far som ska hämnas, Thompson är stabil som kung över Asgard och Portman är ljummen i återkomsten som Jane.

Ljud och bild

Självklart ser filmen bra ut. Men vi har kommit så långt att även lågbudgetfilmer kan se bra ut och ha schyssta effekter, så att bara se bra ut är inget som imponerar. Och vi har dessutom skämts bort av Marvel (och andra studior) som har höjt ribban för visuella effekter, och det är inget i den här filmen som direkt får en att tappa hakan.

Visst är det snyggt att leka med färger och att Gorr är svartvit, men det är inget som inte gjorts förr. Även om det visuella inte tokimponerar så får det ändå klart godkänt.

Kung Valkyrie och Thor-Jane är inte roade.

Musiken å sin sida innehåller allt från Enya och ABBA till ett helt gäng Guns N' Roses-låtar, och även om de passar väl in där de används så känns det ibland nästan som att man koncentrerat sig lite väl mycket på att ha igenkännbar musik bara för att. Aningens influerad av Guardians of the Galaxy kanske, men här funkar det inte alls lika bra.

Omdöme

Avundsjuka hammare och skrikande getter är bara toppen av isberget av knasigheterna i den här filmen. För även om jag skrattade gott åt just dessa två saker så är det samtidigt det som gör filmen till något helt annat än vad den hade kunnat vara med tanke på Thors spirituella sökande och Janes verkliga anledning till att plocka upp Mjolnir.

När man plockar in en skådespelare som Christian Bale hade jag också gärna sett att man använde honom mer, eller bättre. Han gör det som sagt bra med det han har att jobba med, men jag hade önskat mig ännu mer.

Christian Bale som Gorr borde fått mer att jobba med.

Nu låter jag kanske väldigt negativ och ger intrycket att filmen suger. Det gör den inte. Den är bara inte lika bra som föregångaren, eller så bra som den hade förutsättningar att bli. Det känns lite som att Waititi skruvat upp allting sedan sist, men istället för att allt blev bättre så kokade det över.

Med det sagt lockar filmen ändå till skratt och ett par actionscener är riktigt häftiga. Gillar du Marvel ska filmen självklart ses på bio, men är du inget superfan kan du nog lika gärna vänta tills den dyker upp på Disney+.

Thor: Love and Thunder dundrar in på svenska biografer idag, den 6 juli.

Trailer

Betyg

Thor: Love and Thunder får betyget 6 av 10.

Sammanfattning

En till vissa delar rolig och actionfylld film som tyvärr tar i för mycket på fel ställen. Taika Waititi lyckas inte alls lika väl i balansgången mellan humor, galenskap och action som i Ragnarök och levererar här inte det äventyr han hade kunnat göra.


Artikeln handlar om

Björn Långström
Film- och serieslukare med en förkärlek till Star Wars, Marvel, Sagan om Ringen, science fiction och allehanda andra spännande äventyr, men kan för den delen även trycka romantiska komedier eller hjärndöda actionfilmer när lusten faller på.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln