Recension: Ant-Man and the Wasp: Quantumania

MCU tågar vidare med Ant-Man and the Wasp: Quantumania — men är den värd att se?

Filmerna om Ant-Man har gett MCU-universumet en fräsch fläkt med en egen stil och humor som faktiskt är rolig, men nu känns det som att regissören Peyton Reed tappat bollen.

Handling

Cassie (Newton) och hennes "morfar" Hank (Douglas) försöker ta reda på mer om kvantvärlden, men deras letande leder till att kvantvärlden istället suger in dem — tillsammans med både Scott/Ant-Man, Hope/The Wasp och Janet van Dyne. Det visar sig nämligen finnas en hel del som Janet (Michelle Pfeiffer) inte har berättat om kvantvärlden och vilka som finns där...

Jonathan Majors spelar rollen som Kang.

I kvantvärlden väntar nämligen två skurkar som vill ut därifrån; mördarmaskinen MODOK (Corey Stoll) och Kang (Jonathan Majors), som har blivit fängslad i kvantvärlden för att stoppa hans erövringar i den riktiga världen. Ska våra hjältar lyckas ta sig ut från kvantvärlden utan att släppa ut en av Marveluniversumets farligaste skurkar?

Känns inte som Ant-Man

Mitt största problem med Ant-Man and the Wasp: Quantumania är att den helt lämnar det vi gillade med de tidigare Ant-Man filmerna, och istället ställer sig i MCU-ledet tillsammans med de andra Marvelfilmerna som kommit de senaste åren.

Marvelfilmerna står tyvärr ut med ganska dåliga visuella effekter, vilket är synd; om några borde kunna betala för bra effekter är det just Disney och Marvel.

Borta är humorn som gjorde att filmerna faktiskt stod ut, och dessutom tappas även hela konceptet med att Ant-Man är liten eller förminskar saker som hus eller bilar, eftersom det inte finns något i kvantvärlden som gör att vi kan förstå deras storlekar på rätt sätt.

Omdöme

Efter att ha sett Ant-Man and the Wasp: Quantumania är det tyvärr tydligt att de har tappat bort vad som gjorde filmerna om Ant-Man så underhållande. Paul Rudd känns inte riktigt som en tillräckligt bra skådespelare för att vara huvudroll på det här sättet — tidigare har han varit en del av sitt gäng, som gör filmerna roliga för att de kan samarbeta. Här saknas de, och det känns bara tomt.

Jag tycker dock att det är bra att Kathryn Newton tar rollen som Cassie Lang och får mer utrymme i filmen — det gör att jag ser fram emot de kommande filmerna med henne i. Förhoppningsvis utspelar de sig i den riktiga världen...

Hela filmen är en enda röra vad gäller visuella effekter och designen av både karaktärer och skepp. Allt ser ut som att man har blandat mängder med olika idéer, vilket gör att vi i slutändan mest blir överväldigade, på fel sätt. Det blir för mycket, helt enkelt.

Så; är filmen sevärd? Både ja och nej; den bygger upp skurken Kang och kan på det sättet vara värd att se för att hänga med i de kommande MCU-filmerna. Jag hade väldigt låga förväntningar så jag blev faktiskt positivt överraskad i biografen, men jag känner dock att det räcker gott att se den på Disney+ om några månader.

Positivt

  •   Cassie Lang får mer utrymme

Negativt

  •   Handlingen känns för komplicerad
  •   Många av karaktärerna från tidigare filmer saknas

Betyg

Ant-Man and the Wasp: Quantumania får betyget 5 av 10.

Sammanfattning

Filmen tappar bort det som lett till att filmerna om Ant-Man står ut i MCU; humorn och "heist"-känslan. Konceptet med förminskning och förstoring tappar sin poäng i en värld där vi inte har några referenser till vad som är stort eller litet. Filmen behöver inte ses på bio utan kan streamas från hemmets trygga vrå...



Artikeln handlar om


Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln