Recension: "Veronica"

Recension: Veronica

Lever världens mest skrämmande film upp till sitt rykte? Filmbladet har sett den spanska skräckfilmen Veronica.

Jag älskar skräckfilmer, och av någon anledning lyckas just spanska sådana etsa sig fast i minnet lite extra. Ett exempel är zombieskräckisen [Rec], som är en klar favorit då den bjuder på långt över medel i både skrämsel och spänning. Nu är regissören och manusförfattaren till just den filmen åter aktuell, och dessutom med vad som ryktas vara den mest skrämmande skräckfilmen någonsin.

Om den nu är det återstår att se...

Handling

En grupp spanska ungdomar har helt missat att brädspelet Oujia historiskt bäddar för en hel del överlevnadsproblematik, och bestämmer sig för att dra ett parti i källaren. Kort därefter upptäcker Verónica (Escacena) att någon typ av ondska har följt med henne hem, när både hon själv och hennes yngre syskon börjar råka ut för märkliga saker.

Ganska snart står det klart att ingen plats är säker, och att Veronica och hennes syskon får försöka klara sig själva mot ondskan som hemsöker dem.

Skådespelare

Huvudrollen Verónica spelas av 17-åriga Sandra Escacena, som gör ett utomordentligt jobb och bär hela filmen helt på egen hand. Utöver hennes huvudroll ser vi Iván Chavero, Bruna González och Claudia Placer i rollerna som syskonen Antoñito, Lucia respektive Irene.

Manus och regi

Paco Plaza har skrivit manus tillsammans med Fernando Navarro samt regisserat filmen, och jag tycker att stämningen i filmen är riktigt bra — det verkar bara som att manuset inte riktigt låter filmen gå "hela vägen", utan istället faller det kort gång på gång.

Vad som ligger bakom detta går så klart bara att spekulera i, men för mig innebar det att filmen aldrig kom till skott.

Foto och ljus

Filmfotografen Pablo Rosso gör ett kanonjobb i att fånga stämningen gång på gång, tack vare väl genomföra och riktigt mörka, illavarslande scener. När man gör skräckfilmer är det just mörker man måste leka med, och då gäller det att fotografen har några bra idéer.

I Veronica kryllar det av mörker, och ibland lyser de upp hela scener med bara levande ljus eller en enstaka ficklampa. Det bygger verkligen upp en bra stämning.

Omdöme

Det här är inte den mest skrämmande skräckfilmen som gjorts — men ärligt talat hade det kanske kunnat vara det. Tyvärr vet jag inte vad de tänkt, utan det är som att varje scen som kunnat vara läskig — och det är en hel del — bara rinner ut i sanden, och till slut känner man sig bara besviken.

Mycket som händer i filmen känns omotiverat, och den uppbyggnad av spänning som görs ger inget resultat överhuvudtaget — och även om Veronica stundtals är mycket välgjord och stämningsfull är den i sin helhet bara en medioker skräckfilm.

Betyg

Veronica får betyget 5 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

  Kommentera den här artikeln

  Veronica

  Veronica (2017)

  CGZA


  [Rec]

  [Rec] (2008)

  CGZA


  Aktuellt på bio

  Senaste trailers

  Senaste posters