Det sista steget på vägen till den stora finalen.
Det är dags att introducera ännu en hjälte i Marvels universum. Hjälten ifråga kallades på av Fury sekunderna innan han förintades i Avengers: Infinity War. Frågan är vem hon är, vad hon kan göra och var hon kommer ifrån. Och hur fick Fury den där personsökaren egentligen?
Handling
Kree och Skrulls har legat i krig i århundraden. Vers (Brie Larson) bor på Krees hemplanet Hala där hon tränas av sin mentor Yon-Rogg, för att lära sig slåss och kontrollera de krafter hon har fått. Efter att ett av deras uppdrag inte riktigt går som de tänkt så hamnar hon till slut på Jorden.
Väl där springer hon på agenterna Fury och Coulson från S.H.I.E.L.D. och striderna mellan Kree och Skrulls fortsätter på vår planet.
Skådespelare och karaktärer
Oscarsvinnande Brie Larson gör alltså huvudrollen som Carol Danvers, eller Captain Marvel som hon faktiskt inte kallas en enda gång i hela filmen. I övriga större roller ser vi Samuel L. Jackson återvända som Fury, Jude Law spela Yon-Rogg och Ben Mendelsohn gestalta både Talos och Keller.
Ingen av skådespelarna gör bort sig, men ingen lär heller få någon Oscarsnominering för sin roll. Samspelet mellan Larson och Jackson fungerar fint och den komiska tajmingen är det absolut inget fel på. Law och Mendelsohn gör vad som förväntas av dem, men det är heller inga roller att direkt glänsa i.
Det var även trevligt att återse Clark Greggs Agent Coulson på vita duken igen. Han var ju med i flera av filmerna i början av MCU innan Loki dödade honom i The Avengers, för att sedan återuppstå i serien Agents of S.H.I.E.L.D..
Även Djimon Hounsou och Lee Pace återvänder till sina tidigare roller som Korath och Ronan från Guardians of the Galaxy. Deras roller i den här filmen är dock så små att man undrar om de inte petades in här bara för skojs skull.
Ljud och bild
Om det är för att jag inte minns hur mycket bättre bild det är på IMAX jämfört med vanlig 3D-bio törs jag inte svara på, men faktum är att jag stundtals var väldigt imponerad av bilden. Bilden var skarp och klar och effekterna ser helt fantastiska ut. Så klart. Både Jackson och Gregg har gjorts yngre med hjälp av digitala effekter och även om jag först tyckte att det såg konstigt ut så insåg jag snabbt att det bara var för att jag var ovan att se de båda 20 år yngre än vanligt.
Filmen utspelar sig 1995 vilket även återspeglar sig i musiken. Vi bjuds på Garbage, Nirvana, No Doubt, TLC och andra 90-talshits. Jag var inte den enda i salongen som rörde benen i takt till musiken.
Higher. Further. Faster.
På tal om 90-talet så bjuds det på ett gäng sköna nostalgitrippar i filmen. Jag ska inte avslöja några, men tänk att Google inte alltid har varit den främsta sökmotorn på webben.
Det ska ju erkännas att Captain Marvel har fått en ganska otacksam uppgift att släppas så tätt inpå den kommande premiären av otroligt efterlängtade Avengers: Endgame. Hade den släppts betydligt tidigare, eller kanske till och med efter Avengers: Endgame, så hade man eventuellt sett på den i ett annat ljus. Men bara kanske.
Det är ingen dålig film, men den är heller inte jättebra. Den har några grymma actionscener, man skrattar ett gäng gånger, den knyter an till övriga MCU på ett härligt sätt, skådespelarna gör stabila insatser och allt ser bra ut. Trots det känns det aldrig riktigt som att den lyfter.
Bäst var ändå Marvels hyllning till bortgångne Stan Lee i början av filmen, en hyllning som möttes av applåder i biosalongen. Jag vill inte spoila något, men håll ögonen öppna redan när Marvel-introt börjar.
En positiv sak med Captain Marvel är ändå att jag nu ännu mer längtar efter Avengers: Endgame. Bara en och en halv månad kvar nu!
Betyg
Captain Marvel får betyget 6 av 10.
Kommentarer
Inga kommentarer ännu.