Recension: "Det: Kapitel 2"

Recension: Det: Kapitel 2

Uppföljaren till Det är här — Filmbladet har sett Det: Kapitel 2.

Handling

27 år efter att barnen lyckas få bort Pennywise i Det börjar återigen mystiska händelser inträffa i den lilla amerikanska staden Derry — kroppar lemlästas och barn försvinner; precis som i den första filmen.

Mike (Mustafa), som stannat kvar i staden, minns den pakt de gjorde som barn — att återvända om Pennywise kom tillbaka — och sammankallar dem som vuxna så att de en gång för alla ska kunna stoppa den ondskefulla demonen.

Skådespelare

De nu vuxna barnen spelas av James McAvoy som Bill, Jessica Chastain som Beverly, Bill Hader som Richie, Isaiah Mustafa som Mike, Jay Ryan som Ben och James Ransone som Eddie. De flesta i gänget känns trovärdiga i sina roller, men ingenting sticker riktigt ut och till slut är det främst komikern Hader som gör en minnesvärd prestation.

Svenska Bill Skarsgård är, precis som i den första filmen, det bästa av allt — han gör rollen som Pennywise otroligt bra, vilket faktiskt lyfter hela filmen till en högre nivå.

Att den i övrigt inte är så mycket att hänga i julgranen spelar nästan ingen roll när Skarsgård är så här bra.

Manus och regi

Manuset, som baseras på boken av Stephen King, är skrivet av Gary Dauberman som skrivit manus till Det, Annabelle Creation och The Nun. Regissören är, precis som till förra filmen, skräckregissören Andy Muschietti — och om något så är filmen riktigt tight regisserad. Varje scen är enkel att hänga med i trots att mycket händer, och scenerna i sig känns aldrig för långsamma även om de ofta får ta sin tid att bygga upp lite stämning. Filmen är bara lite för lång överlag.

Både Andy Muschietti och Stephen King gör dessutom cameo-roller i filmen, vilket säkert uppskattas av många. Jag tas lite ur filmen när jag ser sånt, men tycker ändå det är lite underhållande.

Musik

Kompositören Benjamin Wallfisch har fått ett riktigt uppsving i karriären efter att ha gjort musiken till Blade Runner 2049, Dolda tillgångar och Hellboy för att nämna några, och han gör även ett riktigt bra jobb i Det: Kapitel 2. Tyvärr verkar de inte vilja göra musiken tillräckligt läskig och påträngande, utan det är mer äventyrsmusik det handlar om — lite för positivt, lite för mycket "äventyr", men inte på något sätt dålig musik.

Problemet är istället att musiken inte riktigt passar in i filmen, utan motarbetar istället känslan som filmen i övrigt försöker förmedla — skräck. Det finns dock några riktiga ljusglimtar på soundtracket, så jag tycker sammanfattningsvis att Wallfisch har gjort ett okej jobb.

Foto och ljus

I den förra filmen anlitade man filmfotografen Chung-hoon Chung, men nu är det istället Checco Varese som sköter ljus och kamera. Varese har tidigare filmat Miracles from Heaven, TV-serien Jack Ryan och Replicas, och i den här filmen gör han ett riktigt bra jobb; Det: Kapitel 2 ser oftast riktigt bra ut.

Rent utseendemässigt har de verkligen lyckats fånga atmosfären; det är mörkt och realistiskt, men manuset tillåter inte tillräckligt mycket tid i mörkret för att det ska utnyttja fotot på bästa sätt.

Omdöme

I slutändan finns det väldigt få stunder i Det: Kapitel 2 som faktiskt är skrämmande; istället är det oftast bara äckligt, och stundtals till och med romantiskt. Jag har inget emot att de utvecklar karaktärernas relationer, men personligen hade jag haft svårt att utforska min ungdomskärlek om jag blev jagad av världens mest ondskefulla demon.

Alldeles för lite krut läggs på att göra scener läskiga på riktigt — snarare är filmen ett spektakel med karaktärer som springer runt och skriker. Det är inte läskigt, och efter nästan tre timmar är det inte ens speciellt underhållande.

Filmens övriga kvalitéer gör den dock sevärd, och jag kommer antagligen att köpa den och se om den när den släpps på blu-ray.

Betyg

Det: Kapitel 2 får betyget 6 av 10.


Artikeln handlar om

Fredrik Lagnetoft
Oftast helt insnöad på filmmusik och foto. Ser helst tunga thrillers, hemska draman och skräckfilmer, men det slinker ner en och annan actionrulle, dålig komedi eller barnfilm ändå.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln

    Aktuellt på bio

    Senaste trailers

    Senaste posters